Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

Művész adatlap

Művész neve: Erdős Tibor
Születési idő: 1914
Születési hely: Berettyóújfalu
Halálozási idő: 2015
Halálozási hely: Kolozsvár

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Kortárs magyar művészeti lexikon I-III.

1940-45: MKF, mesterei: Szőnyi István, Varga Nándor Lajos. 1942: kompozíciós díj a nagybányai Szent István Ünnepi Hét festménypályázatán; 1943: Plakátpályázati díj; 1947: I. és II. díj a fasizmus áldozatai nagyváradi emlékművének terveiért; 1948: az 1848-as forradalom centenáriumi pályázatának II. díja. 1945-49-ben a Nagyváradi Művészeti Isk., majd 1949-59-ben a kolozsvári Ion Andreescu KF tanára volt. 1959-74 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlettervezőjeként működött. Festett portrékat, tájképeket. Utóbbi művein Nagyvárad és Kolozsvár urbánus tájrészleteit örökítette meg. Néprajzi érdeklődéssel Kalotaszegre és a mezőségi Székre járt ki festeni. Megbízatásokat kapott murális művekre, és számos díszletet készített a kolozsvári színház előadásaihoz.<br /> Ek: 1955, 1956, 1961, 1974, 1985: Nagyvárad; 1956, 1970: Kolozsvár; 1971: MNG [Benczédi Sándorral]; 1971: Hmvhely [Benczédi Sándorral]; 1972: Martonvásár.<br /> Km: A kolozsvári magyar színház előcsarnokának sgraffitói [Andrásy Zoltánnal] (1963); csempefal a dési üzletház homlokzatán (1970).<br /> Irod.: Bálint T.: Cs. Erdős Tibor, Erdélyi Figyelő 1990/3. (M. J.)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő, grafikus, iparművész. 1945-ben szerzett oklevelet a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol Szőnyi István és Varga Nándor Lajos tanítványa volt. Egy ideig a felsőbalogi művésztelepen dolgozott, a '40-es években megfordult a nagybányai festőkolónián is. A főiskola után, 1945-48 között a Nagyváradi Művészeti Iskolában tanított, 1949-58 között kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanáraként működött, 1959-1974 pedig a kolozsvári Magyar Állami Színház díszlettervezőjeként tevékenykedett. Annak ellenére, hogy a nagyváradi éveket a kolozsvári élet váltotta fel, évekig a partiumi táj, élettónus, színhangulat határozta meg mind festői, mind grafikusi tevékenységét. Nagyvárad környéki urbánus tájakat festett, majd Kolozsvár urbánus tájrészleteit is megörökítette, de festett portrékat is. Néprajzi érdeklődéssel Kalotaszegre és a mezőségi Székre járt festeni. Az erdélyi képzőművészet egyik legkísérletezőbb kedvű és legsokoldalúbb műfajú mestere. Olaj- és nyomdafestékkel, viaszkrétával, olajtemperával, ecsettel, spaklival, hengerrel készült képek, akvarellek és porcelán-festésű fajanszcsempék mellett szőtt emlékezetes textíliákat is. Erdős ugyanakkor hű maradt Varga Nándor Lajostól ellesett, kissé rembrandtos rézmetszés műveléséhez is. Számos erdélyi és külföldi bemutatón jelentkezett munkáival (Nagybánya, Bukarest, Prága, Nagyvárad, Peking, Berlin, Moszkva, Hódmezővásárhely, Martonvásár, Kézdivásárhely, stb.). Díjak: Kompozíciós díj a Nagybányai Szent István ünnepi hét festménypályázatán; az Erdélyi Szalon II. díja; az 1848-as emlékmű pályázat II. díja; Plakátpályázati-díj. 1971-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendezett egyéni tárlatot. Megbízásokat kapott murális művekre is. Munkáit megtaláljuk erdélyi köz- és magángyűjteményekben, több külföldi magángyűjteményben. (KK, BZ-EMM, LÁ, Murádin Jenő)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő, grafikus és iparművész. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, ahol Szőnyi István és Varga Nándor Lajos növendéke volt. Egy ideig a felsőbalogi művésztelepen dolgozott. A főiskola utáni nagyváradi éveket a kolozsvári élet váltotja fel, de továbbra is a partiumi táj, élettónus és színhangulat határozza meg mind festői, mind grafikusi tevékenységét. Az erdélyi képzőművészet egyik legkísérletezőbb kedvű és legsokoldalúbb műfajú mestere. Olaj- és nyomdafestékkel, viaszkrétával és olajtemperával, ecsettel, spaklival, hengerrel készült képek, akvarellek és porcelán-festésű fajanszcsempék mellett szőtt már emlékezetes textíliákat is. Ugyanakkor hű maradt a Varga Nándor Lajostól ellesett, kissé rembrandtos rézmetszés műveléséhez is. Évekig a kolozsvári magyar színház díszlettervezőjeként dolgozott. Számos erdélyi és külföldi bemutatón jelentkezett műveivel. 1971-ben a MNG-ban volt önálló kiállítása. Műveit megtaláljuk erdélyi köz- és magángyűjteményekben, több külföldi magángyűjteményben. (BZ-EMM, LÁ)

Magyar festők és grafikusok adattára

Erdélyi magyar festő, a kolozsvári magyar színház díszlettervezője. Korábbi, lírai jellegű műveit újabban dekoratív csempe-falképek váltották föl. 1971-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt kiállítása. - MK