Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

Művész adatlap

Művész neve: Antal Irén
Születési idő: 1903
Születési hely: Budapest
Halálozási idő: 1999
Halálozási hely: Budapest

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok adattára

1925-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Csók István és Rudnay Gyula voltak. Tanulmányúton Ausztriában, Olasz-, Francia- és Lengyelországban, valamint Csehszlovákiában járt. Gyűjteményes anyagát 1969-ben a Hazafias Népfront VI. kerületi klubjában 1973-ban a Fényes Adolf Teremben, 1977-ben a Ferencvárosi Pincetárlatban mutatta be. 1968-1969-ben az NDK-ban, 1971-ben Csehszlovákiában állított ki. - Vízfestményeiben a hazai plein air festés hagyományai elevenednek meg, míg drámai töltésű olajképei az expresszionizmushoz közelítenek. - Irod.: P. Sz. T. Művész életrajzok. Bp. 1985.

Művész életrajzok kortárs magyar képzőművészek

1925-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán Csók István és Rudnay Gyula irányításával. Tanulmányutakat tett Ausztriában, Olasz- és Franciaországban, az NSZK-ban, megfordult Csehszlovákiában és Lengyelországban. 1969-ben a Hazafias Népfront VI: kerületi klubjában, 1973-ban a Fényes Adolf Teremben, 1976-ban a FÉSZEK Klubban, 1977-ben a Ferencvárosi Pincetárlaton, 1979-ben Salgótarjában jelentkezett önálló kiállításokkal. Egyéni kollekciókkal mutatkozott be az NDK-ban (1969) és Csehszlovákiában (1971, 1978). - Pregnáns érzelmi telítődés és az emóciók finom árnyaltsága jellemzik festészetét. Akvarelljeiben a plein-air hagyományait folytatja, olajképeiben dramatikusabb, erőteljesebb hangot üt meg.

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő. A bp.-i Képzőművészeti Főiskolán Csók István és Rudnay Gyula tanítványa volt. Tanulmányutat tett Ausztriában, Itáliában és Franciaországban. A két világháború között több kiállításon szerepelt a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban, majd évekre felhagyott a festészettel. 1948-ban megújult erővel ismét komoly művészi munkához látott. Kiállításai voltak itthon és külföldön (Fényes Adolf Terem, Ferencvárosi Pincetárlat, NDK-1968, 1969, Csehszlovákia, stb). Érzelmi telítődés és az emóciók finom árnyaltsága jellemzi festészetét. Vízfestményeiben a plein-air hagyományait folytatja. Olajképei dramatikusabbak, az expresszionizmushoz közelítenek. Egy műve a Fővárosi Képtárba került, de alkotásai megtalálhatók több állami intézményben is. (E. E.: Művészet-1970/10)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Csók István és Rudnay Gyula irányítása mellett tanult. Tanulmányutat tett Ausztriában, Itáliában és Franciaországban. A két világháború között számos kiállításon szerepelt a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban, majd évekre felhagyott a festészettel. 1948-ban megújult erővel ismét komoly művészi munkához látott. Kiállításai voltak itthon és külföldön (Ferencvárosi Pincetárlat, Fényes Adolf Terem, Németország, Csehszlovákia, stb.). Érzelmi telítődés és az emóciók finom árnyaltsága jellemzi művészetét. Vízfestményeiben a plein air hagyományait folytatja. Olajfestményei dramatikusabbak, az expresszionizmushoz közelítenek. Egy műve a Fővárosi Képtárba került, de alkotásai megtalálhatók több állami intézményben is. (E. E.: Művészet, 1970/10)

Kortárs magyar művészeti lexikon I-III.

1920-25: MKF; mesterei: Csók István, Rudnay Gyula. Tanulmányai végeztével rendszeresen szerepelt a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban rendezett csoportos bemutatókon. 1948-tól ismét festett, a következő évben jelentkezett műveivel a Magyar Képzőművészek Szabad Szervezete által rendezett csoportos kiállításon. Akvarelljein elsősorban a tájat és a természetet örökítette meg, stilárisan a hazai plein air festészet legjobb hagyományaihoz igazodva. Olajképein erőteljesebb a drámai töltés, és a tematika is komorabb. Mindezek a német expresszionizmus szelleméhez közelítik festészetét.<br /> Ek: 1964, 1971: Május 1. mozi (kamarakiállítások); 1969: HNF VI. kerületi klubja; 1973: Fényes A. T.; 1977: Ferencvárosi Pincet.; 1996: Józsefvárosi G.<br /> Mk: MNG (Gy. G.)