Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Szakmáry László : Johann Sebastian Bach 45.5 x 40.5 cm

Termék kód: [1M480/020]

22.000 Ft
e-mail ajánlás
Papír pasztell rajz üveglap mögött, egyszerű keretben. Akasztási lehetőséggel rendelkezik.

Jelezve jobbra lent:
SZAKMÁRY

Kép alatt felirat:
JOH. SEB. BACH
1.9 kg
45.5 cm
40.5 cm

A kép mérete keret nélkül: 32 x 23.5 cm

SZAKMÁRY LÁSZLÓ MÁRAMAROSSZIGET, 1903 - 1993, BUDAPEST

  •  
  •  
Ossza meg Szakmáry László profilját!
  • Mentés

A két világháború közötti időszak képes folyóirataiban gyakran találkozhatunk Szakmáry László nevével: egyike volt a korszak legfelkapottabb újságrajzolóinak. Hosszú éveken át a Színházi Élet műtermének vezetőjeként irányította a lap grafikusait, karikaturistáit, de dolgozott a Színházi Magazinnak is, valamint illusztrációkat készített többek között Karinthy Frigyes és Krúdy Gyula műveihez. Néhány fennmaradt műve bizonyítja, hogy az 1930-as években az alkalmazott grafikai munkássága mellett önálló, art deco stílusú festményeket is készített.

A vészkorszakban számos üldözött honfitársát megmentő művész rajzai 1945 után többek között a Ludas Matyi, a Pesti Izé és a Füles Bagoly lapjain jelentek meg, de legismertebb munkája a legendás Dörmögő Dömötör alakjának megformálása volt.

Forrás: kieselbach.hu 

Johann Sebastian Bach
  

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Johann Sebastian Bach
Elias Gottlob Haussmann festményén, 1746 (a festő saját másolata, 1748)
Elias Gottlob Haussmann festményén, 1746
(a festő saját másolata, 1748)
Életrajzi adatok
Született 1685március 31. (a Julián naptár szerint március 21.)
 Szász–Weimar–Eisenachi NagyhercegségEisenach
Származás német
Elhunyt 1750július 28. (65 évesen)
 Szász VálasztófejedelemségLipcse
Sírhely Tamás-templom
Házastársa
Szülei Maria Elisabeth Lämmerhirt
Johann Ambrosius Bach
Iskolái St. Michael's School ( – 1702. április)
Pályafutás
Műfajok barokkklasszikus zene
Hangszer orgonahegedű
Tevékenység zeneszerző



Johann Sebastian Bach aláírása
Johann Sebastian Bach aláírása
 

Johann Sebastian Bach (Eisenach1685március 31. (az akkor még ott használt Julián naptár szerint március 21.) – Lipcse1750július 28.barokk kori német zeneszerzőorgonistahegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője.

17. század elejéig visszavezethető Bach dinasztia legjelentősebb alakja volt. Eisenachban született, itt tanult meg zenélni; kezdetben apjától, majd árvaságra jutva bátyjától, Johann Christophtól1700-ban, a lüneburgi tanulmányai alatt ismerkedett meg behatóan az orgonával, amelynek csakhamar virtuóz ismerője lett. Előbb a weimari zenekarban játszott, majd az arnstadti templom orgonistája lett. 1707-ben Mühlhausenben vállalt orgonistaállást, itt vette el feleségül másod-unokatestvérét, Maria Barbara Bachot.

A következő évben ismét a weimari udvarba került, ezúttal orgonista és kamaramuzsikusi minőségben. 1717-ben elhagyta Weimart, és a kötheni herceg szolgálatába állt. Itt írta kamara- és versenyműveinek jelentős részét. Felesége halála után rövidesen ismét megnősült: Anna Magdalena Wilkent vette el. 1723-ban, a zenerajongó kötheni herceg halála után Bach megpályázta és elnyerte a lipcsei Tamás-templom kántori állását. Életének utolsó negyed századában az iskolai és templomi tevékenysége mellett rengeteget komponált, és elvállalta a Collegium musicum igazgatását is. Mindennapjait azonban az anyagi gondok és az iskola vezetésével való gyakori konfliktusok egyaránt megnehezítették. Rohamosan gyengülő látása miatt halála előtt szemműtétet végeztek el rajta, amely nem sikerült, és megvakult.

Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen. Művei mély intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak. Bach művészetében a barokk hangszeres polifónia fejlődésének csúcspontjára érkezett. E stílus legfontosabb műfaja, a fúga általa nyerte el a legtökéletesebb és legkoncentráltabb kifejezőerejét. Munkássága jó részét a vallásos tárgyú kompozíciók alkotják, amelyek alapja a protestáns korál. Művészete a barokk kor zenei törekvéseinek hatalmas összefoglalása, ugyanakkor a XX–XXI. századi kultúrára is elemi hatással van. A Voyager Golden Recordon a legtöbb, 3 műve szerepel; több ezer felhasználással a hangosfilm és a filmművészet egyik leggyakrabban felhasznált szerzője a jelenkorig. 

 

Forrás: wikipédia