Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Antik bécsi Ernst Wahliss teáskészlet

Termék kód: [0Z443/X060]

140.000 Ft
e-mail ajánlás
Szép állapotú, antik, vastagon aranyozott hat személyes porcelán teáskészlet.

A készlet darabjai:
- 1 darab kávéskanna (13 x 7.8 x 12 cm)
- 6 darab teáscsésze (9 x 9.7 x 12 cm)
- 6 darab alátét tányér (14.8 cm) Az egyik tányér restaurált.

Alján bécsi jelzés pirossal:
PORZELLANHAUS ERNST WAHLISS WIEN

A kanna oldalán iniciálés monogram:
SA vagy AS

A csészéken formaszám zölddel:
2163 33
2.41 kg

Ernst Wahliss

Wahliss mellszobra a Pörtschacher Seepromenade-n
Útmutató a Wahliss 1890 létrehozásához
Áruház Ernst Wahliss (1906), Bécs, Kärntner Straße , 17. szám

Ernst Wahliss (* Március 1. 1837-ben a Oschatz , Kingdom Szász ; † 18. július 1900-as in Vienna ; teljes neve Carl Ernst David Wahliss ) volt, egy osztrák üzletember és porcelán producer.

Annak ellenére, hogy nem volt karinti, de továbbra is az egyik legfontosabb turisztikai úttörője Wörthersee térségben . A kortársak őt a "modern Pörtschach alkotójaként " jellemezték. A kereskedőnek művészi tehetséget is kellett volna kapnia, és magának porcelánt kellett festenie A császár többször adta tiszteletének e vállalkozónak személyes látogatását. Halálának idején a vagyont 20 millió koronárabecsülték .

Az élet 

Ernst Wahliss volt március 1-jén, 1837-ben Oschatz , Szász született. Kezdetben porcelánmanufaktúra utazóként kereste meg megélhetését 1863 októberében feleségül vette a lelkész lányát, Anna Bahr-t (1839-1903), aki 11 gyermeket született, akik közül három fia és négy lánya túlélte az apját. Az esküvő után saját vállalkozást indított és porcelán üzletet nyitott a bécsi Kärntner Straße- ban, a Heinrichshofban Az eladások úgy fejlődtek, hogy be tudott költözni az 1879-ben a Kärntner Straße 17-ben lévő porcelánházba, amelyet Johann Görlich, Gustav Korompay tervei szerint építettek, a Kärntner Straße 17-ben.

Az áruház Wahliss volt egy öt emeletes épület, amelynek homlokzatán funkciók kék és fehér porcelán csempe Carl Knoll Carlsbadtól volt járólapos. A második emeleten ábrázolt díszes koronát Koch Franz szobrász készítette. A helyén volt a korábban a "The Wild Man" vendéglő, aki bevallotta a "durva" kartterek gyakori gyakorlását . A megnyitón az épület tűnt I. Ferenc József császár az uralkodó is jött, hogy keresse fel a luxus kiállítási, amely 1893-ban Világkiállításon a Chicago ment. A nyolcvanas évektől (1883) a Wahliss nagykereskedelmi üzlettel is működött Londonban,

Karintia „ő biztosította maradandó emléket” által játszott Poertschach főút szerzett, 1883-ban egy nagy földalatti komplexum a forduló, és van egy burjánzó park egy tucat nyári villák épül. A Wahliss fürdőhely volt a hely első "háza". A heti rendezvények két katonai koncertet tartalmaztak. A manőverek az év 1899 Karintiában, a kifizetett császár a fürdőváros a napsütötte tó északi partján megér egy látogatást. Wahliss megtiszteltetésben részesült Felségének, hogy az idegenforgalom szolgálatában állaz álló lehetőségek bemutatása. Animált beszélgetésben az uralkodót vezette a létesítményeken keresztül. A hivatalos program még változtatni kellett, mert Ferenc József a Villaakart látogatni IX. A társaság csodálkozva figyelte, ahogy Wahliss elrabolta legfelsõ vendégét. A császár születésnapján, augusztus 18-án, éves tengeri vásárokat tartottak Wahliss-en, több napig tartva, és fesztiválbállal zárva.

1891-ben Ernst Wahliss, az ötvenes évek közepén is , érdeklődési körébe vonta Velden gyógyvárost a történelmi Schloss kastély romjait 45 000 vonallal megvásárolta, és az épület régi nézetek szerint újjáépítette, de csak két emeleten. A kastélyt egy luxushotelhez igazították és a függőségek Parkvilla és Strandvilla között több mint 150 szoba volt. A vállalkozás megnyitását követő első évben a veldeni turizmus 24% -kal nőtt.

A kilencvenes évek közepétől, a handle- milliomos Wahliss evangélikus lelkész Waiern egy kamatmentes kölcsön összege 10.000 forintot a hóna alatt, hogy ő is vesz egy házat egy protestáns bentlakásos iskolába Klagenfurtban.

A Pörtschach és a Velden turisztikai központok készítője feltűnő jelenség volt. A Herr Kommerzialrat mindig a kezét háta mögött tartotta, és gyakran bársonyos skarlát viselt. Patriarch bajuszai miatt néha összetévesztették Johannes Brahms zeneszerzővel , aki gyakran Pörtschachban maradt, és ott töltött napjait, ahol a komponálás könnyű volt számára.

Ernst Wahliss asztmában szenvedett 1900 júliusában tüdőgyulladásban szenvedett , amely egy héten belül halálhoz vezetett. A sikeres üzletember, ipari vállalkozó és az idegenforgalmi ágazat úttörője 64 éves korában halt meg, amikor 1900. július 18-án Bécsben becsukta a szemét.

Forrás: wikipédia