Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Rustamov : Molla Penah Vaqif bronz plakett

Termék kód: [1M139/X000]

15.000 Ft
e-mail ajánlás
Kétoldalas bronz plakett, bronz emlékplakett. Egyik oldalán azerbajdzsáni férfi portré, másik oldalán cirill betűs felirat:
Молла Панах Вагиф (Molla Panah Vagif)
1717-1797

Portré alatt jelzés:
РYСТАМОВ (Rustamov)
0.13 kg
6 cm

Vagif, Molla Panah


Menjen a navigációhozMenjen a kereséshez
Molla Panah Vagif
azeri ملاپناه واقف
Vagif emlékműve az Azerbajdzsáni Irodalmi Múzeum Nizami Ganjaviról elnevezett épületének loggiájának oromfalán.  Szobrász – Jalal Karyagdy, 1940[1]
Vagif emlékműve az Azerbajdzsáni Irodalmi Múzeum Nizami Ganjaviról elnevezett épületének loggiájának oromfalán . Szobrász - Jalal Karyagdy , 1940 [1]
Születési dátum 1717 [2] [3]
Születési hely
Halál dátuma 1797 [2] [3]
A halál helye Shusha , Karabah Khanate
Állampolgárság (állampolgárság)
Foglalkozása költő , vezír
Több éves kreativitás 1759-1797 _ _
Műfaj dalszöveg ( goshma , ghazal , mukhammas)
A művek nyelve azerbajdzsáni

Molla Panah Vagif (azerbajdzsáni ملاپناه واقف, Molla Pənah Vaqif ; 1717 körül, Gyrag Salahly falu  - 1797 , Shusha ) - azerbajdzsáni költő és államférfi , a XVIII. századi Karabh Karabh államférfi .



 Életrajz 

Molla Panah Vagif a 18. század első felében született. Apja Mekhti-aga, anyja Ag-gyz [5] . F. Kocharlinsky az Akstafa [6] melletti Gasansu falut Vagif szülőhelyének nevezte De ugyanakkor megjegyezte, hogy egyes információk szerint Szalahly falut tekintik a költő szülőhelyének [6] . A költő születésének pontos dátumát nem állapították meg. Közvetett adatok szerint születésének évét 1717 -nek nevezik ; Rzakulibek és A. Berge úgy véli, hogy Vagif valamivel később született [7] . I. Jahangirov és S. Mumtaz írta, hogy Vagif 1733 körül született Gyrag Szalahlyon , a közelben.kazah [8] .

Fiatal korától kezdve egy bizonyos Shafi-efendinél tanult, elsajátította az arabot és a perzsát . Ezenkívül a leendő költő érdeklődött a csillagászat iránt, építész készségeket szerzett. Tekintettel a grúz határon 1759 körül kitört gyakori feudális viszályokra, számos kazah falu lakói a Karabahi Kánságba költöztek . Köztük volt a Vagif család is. Eleinte Terterbasar faluban élt, ahol tanított, majd iskolát nyit Shusha városában, ahol továbbra is gyerekeket tanít Shusában megalapította a Saatly mahallát , ahová a Saatly családból 17 család költözött vele .

Körülbelül 1769-1770-ben. Molla Panah a karabahi kán udvarában kötött ki. Rzakulibek szerint Shusában élve Vagif sok befolyásos emberrel barátkozott, köztük Mirza Veli Baharlival. Ez utóbbi a karabahi Ibrahim Khalil Khan bizalmasa volt . Mirza Veli Baharly meglepődött, amikor Mola Panah Vagif előre tájékoztatta a közelgő holdfogyatkozásról és földrengésről, amiről a kánnak is mesélt. Találkozott Vagiffel, és felmérve tudását úgy döntött, hogy bevonja a kánság irányításába. Kezdetben Vagifot nevezték ki ceremóniamesternek, majd ő lett a fővezír, aki élete végéig ebben a posztban maradt  .

Mirza Jamal udvari történetíró szerint Vagif "bölcs és tapasztalt vezírként nagy hírnévnek és népszerűségnek örvendett"  . Abraham Beknazaryants, aki Agha Muhammad Shah udvarnoka volt , Molla Panah-t a karabahi törökök ( azerbajdzsániak ) szellemi vezetőjének nevezte század későbbi azerbajdzsáni történészei, akik Karabahban éltek, azzal érveltek, hogy Molla Panah Vagif nagy tekintélynek örvend Ibrahim Khalil Khannal szemben . Így Mirza Adigozal-bek Vagifot "az ország összes ügyéért felelős főtitkárnak és tárgyalópartnernek, az állam erős támaszának" nevezte [13] . Karadagi azt mondta:"a néhai Ibrahim Khan Molla Panah-t minden üzletre képesnek tartotta, mindig a legkedvesebb barátjaként kezelte és hallgatta a tanácsait" [13] . Mir Mehdi Khazani szerint Molla Panah volt

a felségéhez legközelebb álló személy, aki a szükséges intézkedésekről tájékoztatta. A kán pedig mindig Molla Panah tanácsára döntött minden ügyben az államon belül és kívül... Teljes hatalmat adott neki” 

Vezírként Vagif részt vett számos létesítmény építésében Shusha városában. Karadagi azt írja, hogy "a néhai Molla Panah" volt a vezetője minden olyan munkának, amely mind a kán és gyermekei személyes épületeivel, mind a városfal és a kerítés építésével kapcsolatos. A. Berge szerint: „Vagif különösen tapasztalt mérnökként volt ismert. Ő építette Kán susai palotáját , lakóépületeket és erődfalakat”  . A Molla Panah népszerűsége akkora volt, hogy a mai napig él a mondás: „Nem minden írástudó ember válhat Molla Panahsá” 

Vezírként Vagif rendkívüli diplomata képességekről tett tanúbizonyságot. Részvételével védelmi szövetség jött létre Karabah , Grúzia , a Talis és Erivan kánság Irán ellen Ő volt az Oroszországgal folytatott tárgyalások kezdeményezője is annak támogatására  .

Vagif sírja Shusában

Miután a Mammadbek kánságban hatalomra került, utóbbi 1797 -ben kivégeztette Vagifot fiával, Aliagával együtt a legenda szerint elrendelte, hogy dobják le őket a szikláról a mélybe Még akkor is, amikor Vagif bebörtönözték, Shusába érkezett Akhtyly Maharram Lezgin költő, aki dicsérő ódát szentelt Mammadbeknek, és követelte Vagif szabadon bocsátását .

Vagif meggyilkolása elsősorban politikai okokból történt. Ugyanakkor más epizódok is voltak Mammadbek Jevanshir és Molla Panah kapcsolatában. Például Vagif egy időben megakadályozta, hogy Mamedbek feleségül vegye a kán lányát, mert nem akarta, hogy közel kerüljön Ibrahim Khalil Khanhoz  . A 19. század történészei megjegyezték, hogy Mammadbek most magának Vagif feleségébe volt szerelmes  .

A költő háza elpusztult, a kéziratok megsemmisültek.

 Magánélet 

Anyanyelvén kívül folyékonyan beszélt perzsául és arabul [20] . Vagif elfogadta a síizmust , és megpróbált más tudósokat és írókat vonzani ebbe a mozgalomba (például Vidadi ) .

A költő felesége Gizkhanum volt . A rendelkezésre álló szűkös információk szerint Vagifnek két lánya és egy fia volt, Aliaga, aki Alim álnéven verseket írt. A lányokat egy másik azerbajdzsáni költő, Molla Veli Vidadi fiaihoz adták feleségül  . A fiúval kapcsolatban azt is érdemes elmondani, hogy "Ali" és "Kasim" néven ismerték .

Molla Panah Vagif háza a Sheitan Bazar utcában volt, a város keleti részén. A mai napig nem őrizték meg