Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Pierre Joseph Redouté : Botanikai illusztráció 33.5 x 30 cm

Termék kód: [1O288/057]

24.000 Ft
e-mail ajánlás
Régi színes virág nyomat, botanikai illusztráció, üveglap mögött, régi aranyozott keretben. Akasztási lehetőséggel rendelkezik.

Jelzés és felirat balra lent:
P.J. REDOUTÉ PINX

Hátoldalán korabeli címke, rajta felirat:
GÉBERTH ANTIK MŰIPAR BUDAPEST, VÁCZI UTCA
0.695 kg
33.5 cm
30 cm

Pierre-Joseph Redouté

Pierre-Joseph Redouté
Olaj, vászon, barna tónusú, fehér férfi rövid barna hajjal.  Oldalra fordítva ül, a kép jobb oldalán, állával a bal kezén.  Kabátot és inget visel széles nyakkendővel.  Halvány mosolya van.
Született 1759. július 10
Meghalt 1840. június 19. (80 évesen)
Párizs , Franciaország
Pihenőhely Père Lachaise temető
Állampolgárság belga
Oktatás Jardin du Roi
Ismert Botanikai illusztráció
Mozgalom Virágfestés
Díjak Légion d'honneur vitéze (1825)

 Pierre -Joseph Redouté ( francia kiejtése: ​[ pjɛʁ ʒozɛf ʁədute] , 1759. július 10. – 1840. június 19.) belgiumi festő és botanikus , aki rózsa liliom és egyéb virágok akvarelljeiről ismert a kastélyban . amelyek közül nagyméretű, színes foltmetszetként adták ki. [1] A "virágok Rafaelének " becenevet kapta , és minden idők legnagyobb botanikai illusztrátorának nevezték. [2]

Redouté Marie Antoinette hivatalos udvari művésze volt , és a francia forradalom és rémuralom idején is folytatta a festészetet . Túlélte a viharos politikai felfordulást, hogy nemzetközi elismerést vívjon ki precíz növénymegjelenítéseivel, amelyek a 21. század elején ugyanolyan frissek maradnak, mint az első festéskor. Kiváló művészi képességeit kellemes, magával ragadó személyiséggel ötvözte, amely segítette őt befolyásos mecénásaiban. Marie-Antoinette királynő után pártfogói közé tartozott Napóleon mindkét felesége – Joséphine császárné és Marie Louise pármai hercegnő –, valamint Maria Amália nápolyi és szicíliai , I. Lajos Fülöp felesége ., Franciaország utolsó királya. 

Redouté korának legnagyobb botanikusaival dolgozott együtt, és közel ötven publikációban vett részt, amelyek a francia udvar ismerős virágait és olyan távoli helyekről származó növényeket ábrázolnak, mint Japán, Amerika, Dél-Afrika és Ausztrália. Inkább élő növényekből dolgozott, mint herbáriumi példányokból, ami hozzájárult a friss, finom megjelenítéséhez. A botanikai illusztrációs korszakban (1798-1837) festett, amely a kiemelkedő, színes lemezes fólió- kiadások megjelenéséről ismert . A Redouté több mint 2100 publikált táblát készített, amelyek több mint 1800 különböző fajt ábrázoltak, sokan még soha nem jelenítették meg. A francia fővárosban alkalmazott francia botanikus illusztrátorok közül Redouté az, aki ma is a köztudatban maradt. A flamand és holland virágfestők Brueghel , Ruysch , van Huysum és de Heem hagyományának fontos örökösének tekintik .

Korai élet 

Pierre-Joseph Redouté tiszteletére emelt szökőkút Saint-Hubertben, Belgiumban .

Redouté 1759. július 10-én született Saint-Hubertben , a belga Luxemburgban . Édesapja és nagyapja is festők voltak, bátyja, Antoine Ferdinand pedig lakberendező és díszlettervező volt. Soha nem nyerhetne sokat a formális oktatás terén, ehelyett 13 évesen elhagyta otthonát, hogy vándorfestőként keressen kenyeret, belső dekorációt, portrékat és vallási megbízásokat készít. Végül 1782-ben Párizsba utazott, hogy bátyjával együtt színházi díszleteket festhessen.

Festői karrier 

Párizsban Redouté találkozott Charles Louis L'Héritier de Brutelle és René Desfontaines botanikusokkal , akik a botanikai illusztrációk felé terelték, egy gyorsan növekvő tudományág felé. L'Héritier lett az oktatója, aki megtanította a virágok boncolására és sajátosságaik pontos ábrázolására. A L'Heritier bemutatta Redoutét a versailles- i udvar tagjainak is , majd Marie Antoinette lett a patrónusa. Redouté végül megkapta a Királynői Kabinet rajzolója és festője címet.

A Lilium superbum botanikai illusztrációja

Cheveau, egy párizsi kereskedő felhívta a fiatal művész figyelmét Gerard van Spaendonck botanikus művészre Jardin du Roi- ban, amely 1793-ban, a forradalom után a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum Jardin des plantesává vált . Van Spaendonck Redouté másik tanára lett, különösen befolyásolva az akvarell kezelését.

1786-ban Redouté a Nemzeti Természettudományi Múzeumban kezdett dolgozni a növény- és állatvilág gyűjteményeinek katalogizálásával és botanikai expedíciókban. 1787-ben elhagyta Franciaországot, hogy növényeket tanulmányozzon a Londonhoz közeli Kew-i Királyi Botanikus Kertben , majd a következő évben visszatért. 1792 - ben a Francia Tudományos Akadémia alkalmazottja 1798-ban Joséphine de Beauharnais császárné, Bonaparte Napóleon első felesége lett a pártfogója, néhány évvel később pedig hivatalos művésze. 1809-ben Redouté festészetet tanított Adélaïde orléans-i hercegnőnek . 

Redouté a párizsi Château de Malmaison kertjéből válogatott növényeket festett . Míg a Les Roses című festményről ismert volt Jardin de la Malmaison kifejezetten ausztrál kötődésű, mivel a 120 táblából 46-on ausztrál növények szerepeltek, és ezek többsége Queenslandben endemikus . [4] Az egyik első ausztrál növény, amelyet Joséphine császárné választott a Redouténak illusztrálására, egy queenslandi virágzó szőlő, a Hardenbergia violacea (hamis sarsaparilla) volt. További queenslandi növények, mint például a Pandorea pandorana (wonga wonga szőlő), a Melaleuca styphelioides(szúrós levelű papírkéreg) és Hibiscus heterophyllus (natív rosella). 

 

Forrás: wikipédia