Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Wedgwood angol porcelán dísz tányér Balmoral kastély dekorációval 13 cm

Termék kód: [1N167/X225]

8.500 Ft
e-mail ajánlás
Hibátlan állapotú, kis méretű fajansz dísztányér, dísztál.

Alján kék angol jelzés, felirat:
ROYAL HOMES OF BRITAIN

ENOCH WEDGWOOD TUNSTALL LTD
EST ENGLAND 1835

GENUINE HAND ENGRAVING
DECORATED UNDERGLAZE
DETERGENT AND ACID RESISTING COLORS

TOWER OF LONDON - WINDSOR CASTLE - BALMORAL CASTLE



0.115 kg
13 cm

Balmoral kastély 

Balmoral kastély
Balmoral Castle.jpg
Balmoral kastély a déli gyep felől

A Balmoral Castle egy nagy birtokház Aberdeenshire - ben Skóciában , és brit királyi család rezidenciája . Crathie falu közelében található , 9 mérföldre (14 km-re) nyugatra Ballatertől és 50 mérföldre (80 km-re) nyugatra Aberdeentől .

A birtokot és eredeti kastélyát 1852-ben Albert herceg , Viktória királynő férje vásárolta meg a Farquharson családtól . Nem sokkal később kiderült, hogy a ház túl kicsi, és üzembe helyezték a jelenlegi Balmoral-kastélyt. Az építész az aberdeeni William Smith volt , terveit Albert herceg módosította. Balmoral továbbra is az uralkodó magántulajdona, és nem része a Koronabirtoknak . Ez volt II. Erzsébet királynő nyári rezidenciája , aki 2022. szeptember 8-án halt meg. 

A kastély a skót bárói építészet egyik példája , és a Historic Environment Scotland szerint az A kategóriás műemlék épület. Az új kastély 1856-ban készült el, a régi kastélyt röviddel ezután lebontották.

A Balmoral birtokot a királyi család egymást követő tagjai egészítették ki, és jelenleg körülbelül 50 000 hektár (20 000 hektár) területet foglal el. Ez egy működő birtok, amely magában foglalja a nyírfajd lápokat , erdőgazdálkodást és mezőgazdasági területeket, valamint kezelt szarvascsordákat, felvidéki szarvasmarhákat , juhokat és pónikat. 

Királyi felvásárlás 

Balmoral kastély, 1860-as évek, albumen print carte de visite

Viktória királynő és Albert herceg először 1842-ben látogatott Skóciába, öt évvel trónra lépése és két évvel házasságuk után. Az első látogatás során Edinburgh- ban és a perthshire-i Taymouth kastélyban szálltak meg , amely Breadalbane márquess otthona. 1844-ben tértek vissza, hogy a Blair kastélyban szálljanak meg , majd 1847-ben bérelték ki a Loch Laggan melletti Ardverikie-házat . A legutóbbi utazás során gyakori esőzések arra késztették Sir James Clarkot , a királynő orvosát, hogy inkább Deeside-ot ajánlja az egészségesebb éghajlat miatt. 

Sir Robert Gordon 1847-ben halt meg, és a Balmoral bérleti szerződése visszaszállt Lord Aberdeenre. 1848 februárjában megállapodás született arról, hogy Albert herceg megvásárolja a Balmoral bérleti szerződésének fennmaradó részét a bútorokkal és a személyzettel együtt anélkül, hogy először látta volna az ingatlant. 

A királyi pár 1848. szeptember 8-án érkezett első látogatására. Victoria "kicsinek, de csinosnak" találta a házat, és naplójába feljegyezte: "Mindenki szabadságot és békét lélegzett, és elfeledtette az embert. a világ és annak szomorú zűrzavarai”. A környező dombos táj Thüringiára , Albert németországi szülőföldjére emlékeztette őket .

Hamar bebizonyosodott, hogy a ház túl kicsi, és 1848-ban John és William Smith megbízást kapott új irodák, nyaralók és egyéb melléképületek tervezésére. Az erdők, kertek és birtoképületek fejlesztése is zajlott James Beattie tájkertész és valószínűleg James Giles festő segítségével.

1849-ben fontolóra vették a régi ház jelentős bővítését,  de addigra már tárgyalások folytak a birtok megvásárlásáról az elhunyt Earl Fife vagyonkezelőitől. Miután az 1851-es Nagy Kiállításon látott egy hullámkarton házat , Albert herceg egy előregyártott vasépületet rendelt Balmoral számára az ET Bellhouse & Co.-tól, hogy ideiglenes bálteremként és étkezőként szolgáljon. 1851. október 1-jén használták, és 1856-ig bálteremként működött. 

Az eladás 1852 júniusában fejeződött be, az ár 32 000 GBP volt (ez 2021-ben 3 699 092 GBP-nek felel meg), és Albert herceg hivatalosan azon az ősszel vette birtokba. Ezzel egy időben megvásárolták a szomszédos Birkhall birtokot , és biztosították az Abergeldie-kastély bérleti jogát is. Ennek az alkalomnak a jegyében a várra néző dombok között felállították Purchase Cairnt , amely az első a birtokon található számos üreg közül.

Az új ház építése 

Balmoral-kastély – a Craigievar-kastélyhoz hasonló főemlék a kastély központi eleme, míg hozzá egy nagy toronyház található .

Victoria és Albert növekvő családja, a további személyzet iránti igény, valamint a barátok és a hivatalos látogatók, például a kabinettagok meglátogatásához szükséges helyiségek azt jelentik, hogy a meglévő struktúra bővítése nem lesz elegendő, és nagyobb házat kellett beépíteni. épült. 1852 elején ezt William Smithtől rendelték meg. John Smith fia (aki az eredeti kastély 1830-as átalakításait tervezte), William Smith 1852-től Aberdeen város építésze volt. Amikor William Burn értesült a megbízásról, interjút kért a herceggel, nyilvánvalóan azért, hogy panaszkodjon, Smith korábban plagizálta munkáját, de Burnnek nem sikerült megfosztania Smitht a kinevezéstől. William Smith terveit Albert herceg módosította, aki nagyon érdeklődött az olyan részletek iránt, mint a tornyok és az ablakok.

Balmoral kastély , amelyet Viktória királynő festett 1854-ben az építése során

Az építkezés 1853 közepén kezdődött, az eredeti épülettől mintegy 100 méterrel (90 méterrel) északnyugatra lévő területen, amelyről úgy vélték, hogy jobb kilátással rendelkezik. Egy másik szempont az volt, hogy amíg az építkezés folyamatban van, a család továbbra is használhatja a régi házat. Viktória királynő 1853. szeptember 28-án, éves őszi látogatása során letette az alapkövet. 1855 őszére a királyi lakások beköltözésre készen álltak, bár a torony még építés alatt állt, és a szolgákat a régi házban kellett elhelyezni. Véletlen egybeesés folytán, röviddel azután, hogy aznap ősszel megérkeztek a birtokra, hír keringett Szevasztopol elestéről., véget vet a krími háborúnak, aminek eredményeként a királyi és a helyiek vad ünneplések zajlottak. Frigyes porosz herceg, amikor röviddel ezután meglátogatta a birtokot, megkérte Viktória hercegnő kezét 

Balmoral kastély , James Cassie festette

Az új ház 1856-ban készült el, majd a régi kastélyt lebontották. 1857 őszére elkészült az Isambard Kingdom Brunel által tervezett új híd a Dee-n, amely összeköti Crathie-t és Balmoralt. 

A Balmoral kastély Invergelderben bányászott gránitból épült a birtokon. Két fő tömbből áll, amelyek mindegyike egy udvar körül helyezkedik el. A délnyugati blokkban a fő helyiségek, az északkeleti pedig a kiszolgáló szárnyak találhatók. Délkeleten egy 80 láb magas (24 méter) óratorony áll a tetején tornyokkal, amelyek közül az egyik korlátja hasonló a Fraser kastélyhoz. Az 1830-as évek lerombolt kastélyához hasonló stílusban az új ház építészete némileg elavultnak tekinthető, amikor ellentétben áll a skót bárói stílus gazdagabb formáival , amelyeket William Burn és mások fejlesztettek ki az 1850-es években. A skót bárói gyakorlatként néha túlságosan rendezettnek, pedánsnak és még germánnak is nevezik, Albert hercegnek a tervezésre gyakorolt ​​hatása miatt. 

Azonban Victoria és Albert egy skót birtok megvásárlása és egy skót építészeti stílus elfogadása nagy hatással volt a felvidéki kultúra folyamatos újjáéledésére . Feldíszítették a Balmoralt tartánnal, és felvidéki játékokon vettek részt Braemarban. Viktória királynő kifejezte affinitását Skócia iránt, sőt jakobitának vallotta magátSir Walter Scott munkásságához hozzáadva ez fontos tényezővé vált a felvidéki kultúra átvételének elősegítésében a síkvidéki skótok körébenMichael Lynch történész megjegyzi, hogy "Balmoral skótsága először segített igazán brit dimenziót adni a monarchiának". 

Victoria és Albert a Balmoralban 

Még az új ház elkészülte előtt hamar kialakult a felvidéki királyi pár életmintája. Victoria hosszú, akár négy órás sétákat tett naponta, Albert pedig sok napot töltött szarvasra és vadra vadászva. 1849-ben Charles Greville naplóíró úgy jellemezte, hogy a balmorali életük inkább a dzsentri életére, mintsem a királyi életére hasonlít.  Victoria olyan politikába kezdett, hogy művészeket bízott meg a Balmoral, a környék és a személyzet felvételével. Az évek során számos festő dolgozott a Balmoralnál, köztük Edwin és Charles Landseer , valamint Carl Haag . 

Az 1850-es években új ültetvényeket hoztak létre a ház közelében, és egzotikus tűlevelűeket telepítettek a földre. Albert herceg aktív szerepet vállalt ezekben a fejlesztésekben, felügyelte a parterek tervezését , a főút folyótól északra történő elterelését egy új hídon keresztül, valamint a gazdasági épületek terveit.  Ezekben az épületekben volt egy minta tejüzem , amelyet 1861-ben, halála évében fejlesztett ki. A tejüzemet Victoria fejezte be. Ezt követően több emlékművet is épített férjének a birtokon. Ezek közé tartozik egy piramis alakú üreg , amelyet egy évvel Albert halála után építettek Craig Lurachain tetejére William Theed nagy Albert szobra kutyával és fegyverrel1867. október 15-én, eljegyzésük huszonnyolcadik évfordulóján avatták fel.

Albert halála után Victoria egyre több időszakot töltött Balmoralban, és évente négy hónapig tartózkodott a nyár elején és ősszel. Albertről számos emléktárgyat állított ki a kiállításra. 

Néhány további változtatást hajtottak végre a területen, kivéve a hegyi ösvényeken végrehajtott változtatásokat, a különböző sziklák és emlékművek felállítását, valamint néhány kunyhó ( Karim Cottage és Baile na Coille ) hozzáadását, amelyeket a vezető személyzet számára építettek. Ebben az időszakban Victoria kezdett függeni szolgájától, John Browntól . Crathie-ból egy helyi ghillie volt , aki az egyik legközelebbi társa lett hosszú gyásza alatt. 

1887-ben a Balmoral kastélyban született Victoria Eugenie , Viktória királynő unokája. Beatrice hercegnőnek , Victoria és Albert ötödik lányának született . Victoria Eugenie Spanyolország királynője lett, amikor 1906-ban férjhez ment XIII. Alfonz királyhoz .

1896 szeptemberében Victoria üdvözölte Balmoralban II. Miklós orosz császárt és Alexandra császárnőt, Victoria unokáját. Négy évvel később Victoria tett utolsó látogatását a birtokon, három hónappal 1901. január 22-én bekövetkezett halála előtt 

  • Balmoral (1890-1900 körül)

    Balmoral (  1890-1900 körül ) 

  •  
  • Albert herceg emlékhelye, Balmoral Estate

    Albert herceg emlékhelye, Balmoral Estate

  •  
  • Viktória királynő üzleti szobája a Balmoralban

    Viktória királynő üzleti szobája a Balmoralban

Victoria után 

Victoria halála után a királyi család továbbra is használta a Balmoralt az éves őszi látogatások során. V. György jelentős fejlesztéseket végzett az 1910-es és 1920-as években, beleértve a kastély déli részén található formális kerteket. 

A második világháború alatt a királyi látogatások Balmoralban megszűntek. Ezenkívül a Németországgal való konfliktus miatt a Victoria által Ballochbuie-ban épült Danzig Shiel páholyt Garbh Allt Shielnek nevezték el, és a "Porosz király szökőkútját" eltávolították a területről. 

Az 1950-es években Fülöp herceg lágyszárú szegéllyel és vízi kerttel bővítette. Az 1980-as években új személyzeti épületek épültek a kastély közelében. 

II. Erzsébet királynő halála 

II. Erzsébet királynő 2022 júliusa óta a kastélyban tartózkodott éves nyári vakációján, és ott kapott orvosi ellátást.  A hagyományokkal szakítva a Balmoral kastélyban, nem pedig a Buckingham-palotában nevezték ki Liz Truss brit miniszterelnököt 2022. szeptember 6-án, a királynő mobilitási problémáival kapcsolatos aggodalmak miatt. Erzsébet 2022. szeptember 8-án, BST 15:10-kor halt meg Balmoralban , 96 évesen. Ő volt az első uralkodó, aki Balmoralban halt meg, és ez volt az első alkalom, hogy uralkodó halt meg Skóciában. mivel V. Jakab 1542-ben meghalt a Falkland-palotában  A királynő koporsója három napig nyugalomban feküdt a kastély báltermében, hogy a királyi család, a birtok személyzete és a szomszédok leróhassák tiszteletüket. Szeptember 11-én a koporsót az edinburgh -i Holyroodhouse palotába szállították az állami temetési eljárás megkezdésére. 

Építészet 

A „harcolt”